Wat doen bij autoschade?

Autoschade komt nou éénmaal voor. Dit kan autoschade met een tegenpartij zijn of autoschade zonder tegenpartij. Vooral in het eerste geval is het belangrijk om rustig te blijven en een stappenplan te volgen.

Wat doen? – een stappenplan

Autoschade met tegenpartij
Bij autoschade met tegenpartij moet je kalm blijven en eerst kijken of er iemand letsel heeft opgelopen. Als iemand letsel heeft opgelopen, moet je meteen 112 bellen en Wat doen bij autoschade?de hulpdiensten inschakelen. Heeft niemand een letsel opgelopen? Bel dan bij voorkeur de politie. Dit is vooral handig bij ongelukken waarbij er grote schade aan de auto ontstaat en de schuldige partij moet worden vastgesteld. De politie kan dan een rapportage van de feiten maken.

De tweede stap is het invullen van het schadeformulier ter plaatse. Dit doe je samen met de tegenpartij. Hierbij hoeft niemand schuld te bekennen. Met de formulier worden enkel de feiten vastgesteld. De schadeformulieren gaan naar de verzekeraars, die het verder uitzoeken. Beide partijen moeten het schadeformulier onderdekken en indien de politie aanwezig is moet het ook door hun ondertekent worden. Het schadeformulier kan dan uit elkaar getrokken worden en iedere partij krijgt 1 schadeformulier. Verzamel ook namen, telefoonnummers en adressen van getuigen. Hoe meer getuigen, hoe beter het is. Inzittenden van je eigen auto tellen ook mee als getuigen, indien ze ouder zijn dan 16 jaar.

De derde stap is het melden van de schade bij je verzekeraar. Dit moet je zo snel mogelijk doen. Laat ook een schatting maken van de schade door een garage en voeg dit toe aan het schadeformulier. Je kunt vervolgens het schadeformulier opsturen naar de verzekeraar. Maak altijd wel eerst een kopie en bewaar dat voor jezelf.

Autoschade zonder tegenpartij
Autoschade zonder tegenpartij is een stuk simpeler. Je meld de schade direct bij je verzekeraar en je brengt de auto naar een garage. Je stuurt ook nog eventueel foto’s mee van de schade indien de verzekeraar hierom vraagt. Je moet wel altijd de nota van de garage opsturen naar de verzekeraar. Indien je auto niet meer kan rijden moet je meteen naar je verzekeraar bellen. Ze zullen vervolgens een alarmcentrale inschakelen, om de auto te laten wegslepen.

[wp_ad_camp_1]