RDW

Het RDW, wat kort is voor RijksDienst voor het Wegverkeer, is de overheidsinstantie, die veel zaken rondom voertuigen en wegen moet regelen.

Zo geeft het RDW de kentekens af voor alle voertuigen die op de openbare weg komen, maar daarnaast zijn er nog een aantal zaken die het RDW in beheer heeft.

RijksDients voor het Wegverkeer – RDW

Zo houdt het RDW bepaalde informatie bij over voertuigen waarvoor een kenteken is afgegeven. Informatie die je onder andere kunt bekijken bij een kenteken check.

Maar ook wordt de APK bijgehouden, althans het feit of de APK is uitgevoerd, of niet, en wanneer de APK verloopt, en dus vernieuwd moet worden.

Maar de voornaamste taak is toch wel alles omtrent het kenteken.

En dan moet je denken aan zaken als het kenteken afgeven, hoewel je dat zelf haast nooit zult bemerken, maar ook andere zaken omtrent het kenteken.

Zo kan je bijvoorbeeld bij het RDW een kenteken laten schorsen, als je de auto bijvoorbeeld tijdelijk niet gebruikt.

En natuurlijk andere zaken rondom het kenteken en de auto, zoals bijvoorbeeld de tellerstandcontrole, iets waar vroeger veel mee werd gefraudeerd, maar wat tegenwoordig nagenoeg onder controle is.

Overigens doet het RDW dit niet alleen voor kentekens van auto’s, maar bij alle voertuigen waarvoor een kenteken is afgegeven.

Denk daarbij bijvoorbeeld aan scooter, brommer, sommige fietsen, aanhangers en caravans, bedrijfswagens en vrachtwagens, motoren, kampeerauto’s, en de motorboten.

Bovendien zorgt het RDW ervoor dat kentekens uniek blijven.

De gele nummerplaten die voor en achter op bijvoorbeeld de auto zitten, moeten natuurlijk uniek zijn.

Zie het maar in vergelijking tot een adres, die bestaat uit straat, postcode en plaats.

Aangezien het kenteken niets meer en niets minder is als de identificatie van een voertuig, kan het natuurlijk niet zo zijn, dat er bijvoorbeeld meerdere auto’s met hetzelfde kenteken rondrijden.

Wie zou immers de bekeuring moeten krijgen, als één van deze auto’s geflitst werd?

Daarom zorgt het RDW ervoor, dat ieder voertuig een uniek kentekennummer krijgt, de zogenoemde kentekenplaat.

Als alle kentekens in een serie zijn vergeven, zorgt het RDW voor een nieuwe serie.

[wp_ad_camp_1]