Bezwaarschrift Bekeuring

Heb je een bekeuring gehad en ben je het hiermee niet eens? Je kunt dan een aantal stappen ondernemen om het recht te zetten. De eerste stap is het indienen van een bezwaarschrift.

Wet Mulder – Bezwaarschrift Bekeuring

De meeste bekeuringen worden uitgedeeld voor verkeersovertredingen en dit wordt gedaan op basis van de Wet Mulder. Bezwaarschrift BekeuringJe herkent de boetes ook aan de letter M. Tegen deze boetes kun je bezwaarschrift indienen. Dit kun je binnen 6 weken doen na de ontvangst van de boete. In het bezwaarschrift moet je aangeven waarom je het niet eens bent met de boete. De bewijslast ligt ook bij jouw, en je moet dus ook eventuele bewijzen aanleveren. Het bezwaarschrift heeft dan ook enkel kans van slagen als je kunt bewijzen dat jouw voertuig niet ter plaatse was.

Het bezwaarschrift wordt binnen 16 weken behandeld en tot die tijd hoef je de boete niet te betalen.

Bewijslast
Vroeger vielen verkeersovertredingen onder het strafrecht en kregen mensen geen administratieve boetes. Wat ze wel kregen was een politiebeschikking en bij het niet betalen van de boete moesten de overtreders voor de rechter verschijnen. Dit bracht een probleem met zich mee, want in het strafrecht ligt het bewijslast bij de Officier van Justitie. De Officier van Justitie moest bewijzen wie het voertuig bestuurde en met een simpele alibi kon de overtreder een vrijspraak krijgen. Dit was niet efficiënt en steeds meer mensen kwamen achter deze maas in de wet. De wet van Mulder kwam zo in het leven. Lichte verkeersovertredingen werden als administratieve overtredingen gekenmerkt. Dit betekende dat het niet langer onder het strafrecht viel en bij de administratieve overtredingen ligt het bewijslast niet langer bij de Officier van Justitie.

Zolang jouw voertuig bij de overtreding betrokken was moet je de boete dan ook betalen, tenzij je kunt bewijzen dat niet het geval was. Je moet hiervoor ook bewijzen aanleveren. Wel heb je de mogelijkheid om in beroep te gaan tegen de uitspraak van de Officier van Justitie. Het beroep heeft ook enkel nut als je bewijs kunt leveren, want ook hierbij ligt het bewijslast bij jou.

Transactievoorstel
Bij zwaardere overtredingen ontvang je een transactievoorstel, en als je je hiertegen wil verzetten moet je het niet betalen. Als je het transactievoorstel betaald ga je akkoord met de boete. Je hoeft hierbij geen bezwaarschrift in te dienen. Door het niet betalen van het transactievoorstel ontvang je een tweede transactievoorstel of een dagvaarding. Mocht je een tweede transactievoorstel ontvangen betaal deze ook niet. Je krijgt daarna een dagvaarding. Dit betekent dat je voor de rechter moet verschijnen. Je kunt dan je verhaal doen bij de rechter en bij een onterechte boete je recht halen in de rechtbank. Je moet wel goede bewijzen aanleveren om de rechter te overtuigen. Kom dus goed voorbereid en met bewijzen op de hoorzitting.

[wp_ad_camp_1]