Belastingdienst

Je hebt eindelijk een leuke auto gevonden, je hebt de auto gekocht, misschien wel een beetje mooier gemaakt.

Je hebt je vrienden de nieuwe auto al laten zien, en je hebt ook al netjes de nieuwe auto aangemeld.

En dan…

Ja hoor weer zo’n beroemde blauwe envelop van de belastingdienst.

Dat is misschien raar, maar de belastingdienst zorgt onder andere voor de afhandeling van de wegenbelasting, en de belastingdienst blijft je dan ook zolang je een auto hebt, blauwe enveloppen sturen.

De wegenbelasting, zou eigenlijk moeten worden gebruikt voor onderhoud van bestaande wegen, en voor het maken van nieuwe wegen, maar dat schijnt niet helemaal te lukken.

Toch ben je verplicht de wegenbelasting te betalen, en dus ook netjes de rekening van de belastingdienst te voldoen.

Je hebt geen keus, ook al wil je, net als alle andere Nederlanders, liever niet de rekeningen van de belastingdienst betalen.

Wegenbelasting berekenen bij de belastingdienst

Hoeveel wegenbelasting je moet betalen aan de belastingdienst, hangt van een aantal factoren af, en deze factoren wisselen nogal eens.

Het is immers gebruik in Nederland, om iedere keer nieuwe belastingen en toeslagen te verzinnen, en reeds bestaande belastingen en toeslagen te veranderen, of te schrappen.

Misschien werken er daarom wel zoveel mensen bij de belastingdienst.

In ieder geval, kan je niet zomaar zeggen hoeveel wegenbelasting je moet gaan betalen.

Onder andere de brandstofsoort, de millieuvriendelijkheid, de plaats waar je woonachtig bent, of liever gezegd de provincie, en tal van andere factoren, bepalen hoeveel wegenbelasting je moet gaan betalen.

En vanzelfsprekend wil je dat toch wel voordat je een auto koopt weten.

Daarom zijn er gelukkig een aantal hulpmiddelen, waarmee je de hoogte van de wegenbelasting kunt bepalen.

Er zijn bijvoorbeeld een aantal websites waar je dit kunt doen, onder andere op de website van de belastingdienst, en je kunt ook altijd aan bijvoorbeeld een medewerker van de belastingdienst vragen hoe hoog de te betalen wegenbelasting wordt voor jouw auto.

De gegevens die je nodig hebt voor de wegenbelasting berekenen, zoals bijvoorbeeld gewicht, kan je bekijken als je een RDW kenteken check doet, zoals hierboven.